Routebeschrijving Mangochi naar Mvuu Wilderness Camp.

Oftewel: een gewone fietsdag met een bijzonder einde.

Km 0,00 Welli Ville lodge, na de poort rechtsaf; denk eraan: links rijden!
Km 0,75 Kruispunt met stoplichten, sla rechtsaf; na 100 m People’s Supermarket met o.a. zakjes half bevroren melk, Goudse kaas, jam en 5-liter flessen Aqua pure mineraalwater.
Fiets 100 m terug naar het kruispunt met stoplichten; ga rechtdoor de M 3 op; je kompas moet pal zuid aanwijzen;
Mooie weg met veel groen (maar misschien komt dat omdat het de avond ervoor flink geregend heeft), palmbomen, bananenplanten en baobabs. Waarschijnlijk als gevolg van het tekort aan brandstof niet erg druk met auto’s, maar des temeer met fietstaxi’s. Diverse dorpjes met winkeltjes onderweg, meest met een Afrikaanse koelkast.
Km 20,00 Nkunkulu; de temperatuur is inmiddels opgelopen tot zo’n 39°C; het winkeltje pal achter de bakkerij naast de baobab heeft een goedgevulde werkende koelkast met coca cola en andere frisdrankjes;
Km 35,00 Enorme baobab aan de linker kant van de weg; de zakjes melk zijn nu wel zo’n beetje ontdooid; lekker in de schaduw van de baobab opdrinken;
Km 46,00 Ulongwe; net voor het drukste kruispunt is rechts een wirwar van stalletjes en huisjes; vraag naar de tea room; daar kun je thee drinken en hebben ze ook brood. Hier komt je bij de People’s Supermarket gekochte kaas en jam goed van pas;
Terug op de hoofdweg: net voorbij het kruispunt rechts winkeltje met goedgevulde werkende koelkast met coca cola;
Km 47,00 T-splitsing met een smal onverhard weggetje; linksaf naar Liwonde National Park; pas op: veel locale fietsers en kinderen die “Give me money, give me pen, give me bottle” roepen; zelf invulling aan geven hoe je daarmee om gaat; pas ook op voor Nederlandse vakantiefietsers!
Volg de bordjes Mvuu camp. Er zijn verschillende mangobomen die een perfecte dichte schaduw geven rond het middaguur om een dutje te doen. Leg wel even uit aan de locale mensen wat je gaat doen, dan laten ze je verder met rust. Ben je hier in november, pas dan op voor vallende rijpe mango’s!
Km 61,00 Toegangspoort tot het Liwonde National park: een groot hek met prikkeldraad en elektriciteit; entree: 700 kwacha per persoon per nacht; als je vraagt wat je moet doen als je olifanten tegenkomt is het antwoord van de parkwachtster:
“Oh, dan fiets je gewoon terug”.

Nog 1 kilometer waarbij je dus al door het park fietst. We waren door de Nederlandse fietsers Peter en Imke al gewaarschuwd dat zich een groep olifanten langs dat stukje ophield toen zij er een uur eerder langs gingen.
En inderdaad: na een paar honderd meter bedachtzaam fietsen, vooral goed luisteren naar de geluiden uit het bos, zien we de dikke kont van de eerste olifant die lekker op een boomtak aan het kouwen is. Dan zien we een andere olifant het weggetje oversteken. Wat mij betreft volgen we het advies van de parkwachtster op: terugfietsen. Maar Eric geeft niet graag op: hij heeft hier ervaring mee.
“Laten we gewoon een klein stukje terug gaan en dan kijken wat er gebeurt”.
“Maar wat als we ingesloten worden?”.
Hoe dat afliep dat is een adner verhaal.

KM 62,00 Aanlegsteiger waarvandaan de boot naar Mvuu Wilderness camp vertrekt,
Daarna: Fietsen onmogelijk (en ook niet toegestaan) vanwege de vele wilde dieren.
Pas op je banden en luchtbedden: bomen met gemeen kleine doorns op de camping
Pas op je spullen: de apen gaan er maar wat graag mee aan de haal.

Carla

2 comments to Routebeschrijving Mangochi naar Mvuu Wilderness Camp.

  • Ik ben heel benieuwd naar alle verhalen die je hier begint, maar nog niet afmaakt! Goed om weer een paar stukjes van jullie te lezen. Reis veilig…

  • marike

    Lieve Carla en Eric,

    jullie verhalen net allemaal gelezen en doen me weer verlangen naar fietsen in Afrika.We hebben nu een weekje vrij en gaan volgende week echt beginnen. Eerst 4 dagen in Nederland en dan met de meiden naar Ierland. Zeer spannend.Ik wens jullie nog een fijne fietstijd.
    Hartelijke groet,
    Marike

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>