Twee soorten Malawi.

Zoals wij door Malawi fietsen, zijn wij twee soorten Malawi tegen gekomen.

Het eerste Malawi is zeg maar het zwarte Afrika.
’s Ochtends ontbijten we zoals ze dat hier doen met wit brood en thee. Onderweg halen we water bij de pomp en worden achterna gezeten door kinderen die hard ‘Azungu!’ roepen. In deze zogenaamde rural areas zijn niet veel voorzieningen en weinig geasfalteerde wegen. Als we in een dorp willen overnachten, dan overleggen we met de ‘chief’ of vragen rond. En dan maar afwachten in welk en wat voor bed wij belanden. Geen douche, wel een emmer water. En tja, voor het avondeten is er niet veel keuze. En als die er al is, dan is het vis of kip met nsima en wat groenteprut.
Dit is het Malawi waarmee we de eerste weken zijn begonnen en waarmee ik Carla in het Afrikaanse diepe heb gegooid. Hoe ze dat vindt dat moet ze zelf maar schrijven.

Het tweede Malawi hebben we de afgelopen weken meegemaakt en dat is het toeristische Malawi aan de oever van Lake Malawi.
’s Ochtends ontbijten we met wit brood en thee en allerlei soorten beleg. En omdat dit land een oude Engelse kolonie is geweest, is het heel gangbaar dat er bij het ontbijt gebakken bonen, worstjes en ‘chips’ zit.
Ook hier zijn weer veel kinderen, maar zij roepen niet alleen ‘Azungu!’, maar ook ‘Give me money’, ‘Give me sweet’, of ‘Give me bottle.’ Ja, zelfs volwassenen vragen daarom.
In het toeristische Malawi zijn –godzijdank- meer geasfalteerde wegen en vaak nemen we onze intrek in een resort aan de kust. Dat is altijd afgeschermd met een hek van de buitenwereld. Niet omdat Malawi onveilig is, maar zo hoort het gewoon. In die resorts kunnen we van alles krijgen en vanuit onze kamer, chalet of bungalow lopen we zo het zandstand op, duiken het meer in en ik kan al snorkelend de ontelbare cycliden bewonderen. Na het zwemmen, gaan we in de schaduw van een palmboom zitten en kunnen ons daarna lekker afspoelen onder de douche.

Dus wil je fietsen in Malawi, maak het jezelf makkelijk en neem de weg langs het meer. Is het te zwaar, te stijl, te heet? Neem dan de bus of huur een vissersboot. Ik ben klanten tegengekomen die dat soms deden, maar ja zij hadden geen twee maanden, dus geef ze eens ongelijk?

Eric.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>