Van Livingstonia naar het meer van Malawi.

Óf het de meest spectaculaire afdaling van Afrika is zoals de reisgidsen beweren, is voor ons oncontroleerbaar, maar dramatisch is het zeker: de afdaling van Livingstonia naar de oever van het meer van Malawi.
Het meer van Malawi maakt onderdeel uit van de zogenaamde Rift Vallei, een slenk van duizenden kilometers langs de oostkant van Afrika waarvan de wetenschap heeft aangetoond dat hier de eerste apen op twee benen zijn gaan lopen. Livingstonia ligt op de rand van het Nyika Plateau, op ongeveer 1500 meter hoogte. Het meer van Malawi op 600 meter.

De naam ‘Livingstonia’ spreekt wellicht voor jou, net als voor mij, tot de verbeelding. Nee, het plaatsje zelf is niet gesticht door Livingstone zoals de naam doet vermoeden. Het is zelfs de vraag of hij er ooit geweest is. Het was de schotse missionaris en arts Robert Laws die de plek en de naam aan het eind van de negentiende eeuw uitkoos voor zijn missiepost en ziekenhuis. Hij had tot twee keer toe op andere plekken getracht een missie te beginnen, maar deze waren door de vele malariaslachtoffers onder de missionarissen niet geschikt bevonden.

We overnachten in het Stenen Huis, een typisch Engels landhuis dat hij liet bouwen. Eén kant van het huis doet nu dienst als hotel. De andere kant is een museum. In een paar vitrines wordt de historie van Livingstonia weergegeven. Maar het interessantst is de vitrine met een overzicht van de reizen en missies van Livingstone, o.a. hoe hij zich bij locale en internationale machthebbers hard maakte voor het opheffen van de slavenhandel.
Heel grappig zijn de oude glasdia’s die als educatiemateriaal in de missieschool werden gebruikt. O.a. een tafereel van Nederlandse windmolens en sneeuw op bomen.

En dan komt de afdaling naar het meer: petje af voor de fietsers die het andersom gedaan hebben. Met onze hoeveelheid bagage was het zeker niet gelukt.
Bij het naar beneden hobbelen heb ik alle aandacht nodig voor de weg die zich het beste laat omschrijven als een knollenveld: zand en losse stenen wel te verstaan. We doen de hele middag over de 15 kilometer. We hobbelen één kilometer om dan weer even stil te staan om van het uitzicht over dit stukje Rift Vallei te genieten. Hoewel er een lichte mist over het meer hangt is de kustlijn met z’n witte zandstranden goed te onderscheiden. Hier kun je inderdaad goed zien hoe het gebergte omhoog geduwd is en plaats heeft gemaakt voor de vallei.

Als we tegen vijven beneden in het plaatsje Chitimba aankomen zijn de schaduwen al lang. We checken in in een heus strand resort, Chitimba Beach camp (www.chitimba.com), gerund, jawel, door een nederlands echtpaar: Ed en Carmen.
Welkom in het andere Malawi.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>