De MV Ilala.

Hoewel zij wellicht ergens in de komende jaren gaat worden vervangen door een modernere veerboot, is de MV Ilala een icoon van het Meer van Malawi. Elke reisgids geeft een keurige dienstregeling, maar tegen de tijd dat het schip het noordelijkste punt van de wekelijkse tocht heeft bereikt, ligt het meestal een halve dag achter op dat schema. De vertragingen hebben uiteraard verschillende oorzaken. Deze week is de straffe noordenwind de boosdoener.

In ons geval werkt de vertraging in ons voordeel. Anderhalf uur nadat we tot de conclusie zijn gekomen dat fietsen vanuit Ruarwe ook niet mogelijk is, gaat de Ilala, 12 uur later dan gepland, in de baai voor anker en kunnen we aan boord om het onmogelijk-te-fietsen-stuk te overbruggen.

Zoals vaak in derde wereldlanden reist de lokale bevolking met enorm veel bagage, zoals eten of koopwaar, al dan niet levend. Zo ook op de Ilala. Een hoeveelheid kippen in manden zit knus tegen elkaar gepropt. Vogeltjes fladderen in krappe kooitjes. Vanuit gammele pendelbootjes worden grote balen rijst en mango’s het schip opgehesen. Onze fietsen vormen daarop geen uitzondering.
Het benedendek is het goedkoopst. Op harde banken maken de Malawinezen zich het zo makkelijk mogelijk. Een dikke vrouw heeft haar kippen bij de poten vastgebonden al in een pan gestopt en onder de bank gelegd. Zij ligt comfortabel op een deken en probeert te slapen. Ik vermoed dat ze al zeker een nacht zo geslapen heeft, want ze ziet er verfomfaaid uit. In het gangpad zit een vrouw op het stalen dek en geeft haar baby de borst. Haar man slaat een biertje achterover. In een piepkleine keuken maakt een kok een gigantische pan nsima klaar.

Wij brengen de avond door met wat andere toeristen op het duurdere bovendek, de zogenaamde derde klas. Als je als toerist de hele tocht van noord naar zuid, of andersom, wilt maken, dan kun je ook een hut huren. Wij gaan over een paar uur van boord af, dus voor ons is dat niet nodig.

Ons avondeten komt uit de tweede klas keuken op het tussendek, die er betrouwbaarder uitziet dan die van het benedendek. We kunnen zowaar kiezen uit zes gerechten; kip, rund, vis met rijst of nsima in alle variaties. En er zijn koude drankjes. Het leven is hier geweldig!

Carla en Eric

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>