Mekong 3: Naga


Misschien heb je hem wel eens in de winkel gezien? Zo niet, kijk dan als je weer eens bij ons bent (om mijn volgende vakantie te financieren) op de kast met landkaarten. Daar zie je bovenstaande foto staan.
Of anders ken je deze reusachtige vis wel van de boeddhistische tempels in Thailand en Laos. Of misschien zelfs van Hindoetempels in India.

De vis die je op de foto ziet is een Naga.

Een Naga is een grote slang die zijn lichaam voor de helft een menselijk uiterlijk kan geven. Ja, soms zelfs als mens met zeven slangenkoppen. Als ze boos worden kunnen ze je doden, maar als ze je aardig vinden kunnen ze je belonen met edelstenen.

De Mekong waar we langs fietsen is volgens de boeddhisten in Laos ontstaan omdat er een reusachtige Naga voorbij kwam kronkelen en zo de rivierbedding creëerde. Uiteindelijk dook hij na Cambodja in Vietnam de Zuid-Chinese zee in.

In het Thaise Nong Kai waar we doorfietsen gelooft men zelfs dat er daar onder de rivier een groot Naga paleis is. We zijn te laat om het feest mee te maken dat één keer per jaar wordt gehouden. Honderdduizenden mensen komen dan kijken naar de Naga’s.
Dat verklaart ook dat wij duizenden bankjes zien staan langs de oever.
Nicholas legt uit dat ze met de grote gong en veel herrie de Naga’s boven water proberen te krijgen. Als drummer kan ik het niet laten en geef een ferme mep op de reusachtige gong. Het geluid gaat heel diep tot de allerlaagste frequenties. Ik voel het zelfs in mijn buik.

Vanuit mijn oude metier (geluidstechniek) leg ik Nicholas uit dat lage frequenties overal doorheen dringen en zeer ver kunnen reiken. Het zou dus best wel kunnen dat Naga’s van ver af uit hun hybernatie worden gewekt en hier naartoe zwemmen.

De Naga’s worden echter nooit meer gezien, maar wel lichtgevende ballen die bij zonsondergang uit de rivier opstijgen. De vuurballen worden ter ere van Boeddha door de Naga’s de menselijke wereld ingebracht. Maar het ene jaar is het verschijnsel wat heftiger en het andere jaar nauwelijks zichtbaar.

Tja, en dan die foto. Volgens het onderschrift is hij in 1973 genomen. Op de foto staan Amerikaanse soldaten die hem gevangen hebben en maar liefst dertien soldaten zijn er nodig om de ‘Queen of Naga’s’ van 42 meter lang op te tillen.
Zouden er nog Naga’s zijn? Door het indammen van de Mekong in China zijn er al bijna geen grote vissen meer. Er schijnen nog een paar zogenaamde Irrawaddy dolfijnen te zijn, maar die zijn voor het laatst bij de grens van Laos en Cambodja gesignaleerd. We spreken af dat we daar bij de vissers gaan informeren en kijken of we ze nog kunnen bekijken. Jaren geleden hebben we bij de Indiase Brahmaputra rivier ernaar uitgekeken, maar daarvoor waren we al te laat.

En hoe zit dat met die Naga? Is het echt of is het een fantasie? Als mensen diep in het bestaan van de Naga geloven, dan zou het jammer zijn als het bestaan van deze reusachtige vis wetenschappelijk wordt ontkracht. Toch?

Eric

Oh ja hier nog wat raadesl foto’s:

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>