Mekong 5: Belastingen of corruptie?

In een restaurant raak ik in gesprek met een Laotiaanse ondernemer. Hij klaagt dat hij steekpenningen moet betalen om de bouw van een bedrijfspand of het importeren van goederen sneller voor elkaar te krijgen.

Ik vraag: “Kun je een voorbeeld geven?”

Hij verzucht: “Toen ik een magazijn wilde bouwen op een plot, duurde het heel lang voordat ik bericht kreeg dat de bouwaanvraag binnen was. Pas toen ik vroeg welke opties er waren om het proces sneller te laten verlopen, kreeg ik te horen dat een cadeau voor de ambtenaar en zijn baas zou helpen. Ik gaf hem een envelopje en twee dagen later was de aanvraag goedgekeurd.”

Hij neemt een slok van zijn Beer Lao en vervolgt: “Ook toen ik werd aangehouden wegens te snel rijden kon ik kiezen: óf mee naar het bureau óf de agent wat geld toesteken. Nu verdienen agenten heel weinig, dus moeten ze wel cadeautjes aannemen om het hoofd boven water te houden.”

 

Ik leg uit: “In Nederland is bij mijn weten geen of weinig corruptie. Maar we betalen wel belastingen die eindeloos schijnen te zijn.”

Op zijn beurt vraagt hij of ik een voorbeeld kan geven.
“Stel ik verkoop een fietsonderdeel voor 121 euro. Van die 121 euro moet ik 21% omzetbelasting afdragen, dus blijft er 100 euro over. Daar gaat de inkoop van 70 euro vanaf, dus resteert een winst van 30 euro. Daar moet ik dan eerst al mijn kosten van betalen zoals mijn eigen salaris, het salaris van mijn personeel, huur van de winkel enzovoort. Nou, dan blijft er misschien nog 15 euro netto winst over.”

Omdat de Laotiaan zelf ondernemer is, ga ik nog even door met mijn uitleg. Uit ervaring weet ik dat mensen met een reguliere baan doorgaans minder kaas hebben gegeten van btw afdracht enz.

“Over die 15 euro moet ik 20% vennootschapsbelasting betalen, dus resteert 12 euro.
Als ik dan dividend aan mijzelf uitkeer moet daar 15% dividendbelasting vanaf, dus resteert 10 euro.
De divident wordt bij mijn inkomsten opgeteld en daarover moet ik dan 41% inkomstenbelasting over betalen. Dan blijft er dus uiteindelijk 6 euro over en heb ik over het verkochte fietsonderdeel al vijf keer belasting betaald voordat ik met het geld kan doen wat ik wil.”

Hij kijkt mij aan en knikt afkeurend.

Maar ik ben nog niet klaar: “Als ik dan iets koop in een winkel moet ik daarover ook weer belasting betalen. En verder moet ik over mijn spaargeld belasting betalen. Ik moet een premie betalen voor ziektekosten en waterschapsbelastingen om het water uit Nederland te houden. Ik betaal belastingen voor het huis dat ik bezit en nog eens belastingen voor datzelfde huis waarin ik woon. En omdat ik mijn huis verbouwd heb, moet ik daarover ook weer méér belasting betalen omdat de waarde is gestegen; erg onrechtvaardig.”

“Ik moet een soort huurbelasting betalen omdat ik een koophuis heb en geen huur betaal en ik ben verplicht om verschillende belastingen te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, voor de riolering en voor het drinkwaternet. Ik moet belasting voor de hoeveelheid gas en elektra de ik gebruik en voor het afval dat ik produceer. Ik betaal zogenaamd reinigingsrecht. En dan heb ik nog geluk dat ik geen auto rijd, want voor benzine en het gebruik van de wegen moet je ook flink betalen. Ik drink geen alcohol en rook niet. Dat scheelt mij weer veel accijns. Kortom in Nederland zijn ze erg goed om te rechtvaardigen waar je belasting voor moet betalen. Oh ja, zelfs na mijn dood komt de belastingdienst langs omdat ze een deel van mijn erfenis willen hebben.”

Hij is er helemaal stil van en zegt na even nadenken: “Zou je niet liever in Laos willen wonen?”

“Nee, want in Nederland zijn veel zaken goed geregeld; er is goede scholing, iedereen kan studeren en naar de dokter. Mensen die het minder goed hebben kunnen toch geld krijgen. De wegen zijn er erg goed en ambtenaren krijgen doorgaans goed betaald, dus is er geen noodzaak tot corruptie.”

Hij zucht: “Nou, als ik dat zo hoor dan blijf ik liever hier in Laos.”

“En ik in Nederland.”

Eric

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>