Eric Schuijt

Eric Schuijt werd op 24 april 1963 in Amsterdam geboren. Hij was een driftkikker, die liever op straat ging spelen dan dat hij naar school ging. Daarom ging Eric naar de MAVO en later naar de MTS. Omdat Eric na de MTS toch wel iets met muziek wilde gaan doen, ging hij Muziekregistratie en Jazz-drums ‘studeren’ aan het Koninklijk Conservatorium.
Vooral dat laatste kwam goed van pas; tempo houden is tenslotte ook bij fietsen belangrijk.

In de zomer van 1986 besloot Eric van Amsterdam naar Casablanca te fietsen. Dat deed hij op een Koga Gents’ Racer die hij voor 200 gulden van zijn klasgenoot Fredje had gekocht. “Maak je over het framenummer geen zorgen,” zei Fredje, terwijl Eric met zijn nieuwe aanwinst de trap afliep, “dat heb ik eruit gevijld.” Oeps, daar was Eric zich niet van bewust. Op camping Bois de Boulogne in Parijs trof hij een aardige vrouw, die ook op de fiets was. Terug in Nederland ging hij op bezoek bij de vrouw en ontmoette haar jeugdige dochter: Marijke Vermond.

Cupido had nog niet meteen raak geschoten en Eric fietste in de zomer van Amsterdam naar Istanbul. Later maakten ze samen tochten door de Ardennen, Duitsland, Spanje, Thailand, Maleisië, Indonesië en Kenia. Dit was een goede testcase om elkaar door en door te leren kennen. Als alle koppels voor hun trouwen een fietstocht zouden gaan maken waarbij ze lange tijd op elkaar zijn aangewezen, zouden er veel minder echtscheidingen plaatsvinden. Dit klinkt heel wijs maar is geen wet van Meden en Perzen, want Marijke en Eric hebben begin 2003 in goede harmonie na 18 jaar hun relatie verbroken.

Maar even terug naar het verleden. Eric en Marijke werkten al een aantal jaren en verdienden meer dan ze uitgaven. Allebei hadden ze een functie waarin ze niet hogerop konden komen. Ze woonden in een prima huurwoning in Amsterdam-West en voelden er nog niet veel voor om een huis te kopen. Ook aan kinderen waren ze nog lang niet toe, dus besloten ze op hun manier van het leven te gaan genieten. Omdat de verre verten lonkten, trokken ze de stoute fietsschoenen aan en vertrokken. Na een wonderbaarlijke tocht door Europa en Azië werden ze anderhalf jaar later door pers en televisie ingehaald. Over deze reis handelt De wind door je haar, de zon op je huid. Dit boek is een van de best verkochte fietsverhalen in Nederland. Er zijn er meer dan 13.000 van verkocht.

Eric en Marijke hebben daarna nog veel meer fietskilometers in den vreemde afgelegd en hebben daarover geschreven in onder andere De Wereldfietser en Op Pad, maar ook in hun boeken Fietskriebels, op ontdekking in zuid-India, Namibië en Cuba en in ‘Mzungu!’ op ontdekking in Uganda, Tanzania en Kenia.


Behalve tijdens de fietsexpedities, heeft Eric ook in de schoolbanken veel geleerd; hij heeft avond HTS-gedaan en later een zware MBA-studie in Utrecht. En ook nog een drie-jarige training NLP.
Na 15 jaar in de licht- en de geluidswereld en in concertzalen te hebben gewerkt, heeft Eric in april 2003 zijn eigen toko geopend, De Vakantiefietser.Eric heeft recent het boek Dumela geschreven over hun expeditie in Lesotho. Dit is tevens hun laatste tocht samen. Tja, zo gaat dat…Jaarlijks brengt Eric (met de hulp van andere wereldfietsers) een boekje uit voor het maken van een lange reis. En in april 2007 heeft hij het boekje Fietspech uitgebracht, een fietsreparatieboekje met vooral veel tekeningen en weinig tekst.

De afgelopen jaren heeft Eric met Carla van Tatenhove gefietst in België, Duitsland, Zwitserland, Bhutan, India (Sikkim, Bengalen, Assam en Arunachal Pradesh), Myanmar (Birma), China, Vietnam, Laos, Malawi, Chili en Argentinië (Patagonië).

Naast zijn werkzaamheden in zijn winkel, is Eric in zijn vrije tijd redacteur van het tijdschrift De Wereldfietser/De Vakantiefietser.

Oh ja, Eric drumt in de symfonisch rockband Lorian. Wil je meer weten, kijk dan op de site van de band.

Eric is overigens ook de grondlegger van de Balanced Culture Card. Dit is een systematiek om de culturele verschillen tussen organisaties te bepalen. Juist deze culturele verschillen zijn er de oorzaak van dat fusies, overnames en samenwerkingsverbanden vaak verkeerd aflopen.

Ondanks alle ontberingen wordt Eric knapper naargelang hij ouder wordt. Ik kan het weten, want ik heb dit stukje zelf geschreven.