Chili noord

Het noorden van Chili maakte onderdeel uit van onze tocht door Peru, Bolivia en Chili.
Daarvan hier verslag


Sint Christoffel is verdwenen! Ik heb hem al zeker een week niet meer gezien. Zonder een woord te zeggen, nee zelfs geen briefje, is hij weggegaan.

Na de Peruviaanse grens rijden wij Bolivia binnen langs de oever van het Titicacameer.
We zoeken een hotel in de badplaats Copacabana en lopen de volgende dag een rondje door de stad. Centraal ligt een grote kathedraal die gewijd is aan de Maagd van Copacabana. Deze knappe meid schept er voldoening in om auto’s, autobussen en vrachtwagens te zegenen voor een goede reis. Geen wonder dat voor de kathedraal een lange rij wagens staat geparkeerd.

Of je nu wel of niet gelovig bent, een zegening kan nooit kwaad. Dus parkeren wij de dag van vertrek onze fietsen voor de poort. In het schip van de kathedraal drukken we bloemenslingers en een felgekleurde kerkklok tegen het beeld van de maagd. Een Carabiniero begeleidt ons naar de achterkant van de kathedraal waar zich een duistere grot bevindt. Daar steken wij een paar kaarsjes aan en we zijn klaar voor vertrek; ons kan niets meer gebeuren.

De slingers draperen we over de bovenbuis en aan de remkabels hang ik de bontgekleurde kerkklok. Zo heeft Sint Christoffel, die al zeker acht jaar vanuit een sleutelhanger vanaf Carla’s stuurtas de wereld bewondert, gezelschap van een gezegende kerkklok.

Vier weken later als we de grens bij Chili overgaan, is Sint Christoffel verdwenen. We zoeken, we speuren de grond af maar hij is in geen pampa of wegen te bekkenen. Waar is hij naartoe? Spoorloos van de aardbodem gevaagd, zonder een teken van leven.

Ik vermoed dat Christoffel niet kon verkroppen dat hij concurrentie van de Maagd van Copacabana kreeg. Stinkend jaloers moet hij geweest zijn. Mentaal gebroken wellicht? Maar volkomen onterecht. In Bolivia zijn we in andere dorpjes en kerken geweest met ieder hun plaatselijke maagd. En die hadden ons ook wel willen zegenen. Is hij er misschien met een van die andere maagden vandoor gegaan?

De sleutelhanger was acht jaar geleden een cadeau van Pepijn. Dus Pepijn, als je nog eens genegen bent om ons weer een cadeau te geven, dan graag weer een nieuwe Sint Christoffel. Eens een Sint altijd een Sint. En bij een maagd moet je maar afwachten hoe lang dat nog zo blijft. Dus weet waar mijn voorkeur ligt.

Eric